Tel: 08 - 24 81 90
Arne Beurlings torg 9B, Kista
info@macdata.se

Nyheter för February 2021

produktbild
Problem med webbshop löst
2021-02-26 00:00:00

Sedan drygt en vecka så har mail inte funkar riktigt på macdata.se. Detta är nu åtgärdat. Den som lagt en beställning har inte fått någon orderbekräftelse och Macdata har inte fått något meddelande om att ordern är lagd. Om du gjort en beställning från torsdag 18/2 till onsdag 24/2 och saknar leverans kontaktar du Macdata.

produktbild
Räntefri avbetalning
2021-02-22 00:00:00

När du köper din nya Mac, iPhone, iPad eller annat i butik hos Macdata kan du även välja räntefri avbetalning. Gäller bara vid köp i butik och mot uppvisande av vanlig legitimation i kombination med mobilt bank-id. Du väljer själv amorteringstid och ev ränta när du får första fakturan efter upp till 60 dagar.

[Läs mer]

produktbild
Gör en säkerhetskopia
2021-02-18 00:00:00

Se till att du har minst en kopia av din data. Det finns flera sätt att göra det på. Om du har en liten hårddisk eller SSD i din Mac kan det räcka med att du ansluter ett USB-minne på 256GB för 395 kr eller en hårddisk från 1TB från 795 kr. Macdata gör iordning backuppenheten så att den är klar för dig att använda på din Mac utan extra kostnad. Du kan även ansluta dig till iCloud drive och synkronisera dina dokument, skrivbordet och bilder. Macdata har även lösningar för nätverksbackup av flera Mac. Macdata säljer även supporttjänster om du behöver mer hjälp för att ställa in det hela.

[Läs mer]

produktbild
Testa detta först!
2021-02-16 00:00:00

Innan du ringer och köper support av Macdata kan du prova lite trick. 1. Ta ur strömkabel från datorn helt. Sätt tillbaka strömkabeln. På riktigt. Titta inte bara om den sitter där utan ta loss den. 2. Anslut strömkabel direkt till väggen. Inte till grendosa. Inte ens om det fungerar förut. 3. Har du startat om datorn eller telefonen? Om inte internet funkar, har du stängt av routern och satt på den igen efter 10 sekunder? 4. Nollställ SMC. På vänster sidan av tangentbordet håll nere skift-alternativ-kommando-tangenterna och tryck på startknappen. Släpp. Vänta minst 5 sekunder. Tryck på starttangenten igen. 5. Om inte det fungerar så ringer du 08-248190 eller kommer in i butiken så försöker Macdata fixa det hela. Ett supportpaket på en timme eller 3 st supporttillfällen på maximalt 20 minuter vardera kostar 1.250 kr.

[Läs mer]

produktbild
Smidig webbkamera
2021-02-16 00:00:00

Xiaomi IMILAB heter en liten webbkamera med inbyggd mikrofon som enkelt ansluts till din dators USB-uttag. Fungerar direkt på din Mac. Full HD-upplösning och skyddslock att sätta för när du inte vill använda kameran. Finns i butikslager för 495 kr med moms.

[Läs mer]

produktbild
Köp ett iPhone skyddsglas så får du två
2021-02-15 00:00:00

Ett tunt skyddsglas till din iPhone är ett billigt skydd. Ibland fäster inte glaset exakt eller så gör det sitt jobb, går sönder. När du köper ett skyddsglas för 295 kr av Macdata ingår därför ett extra skyddsglas av samma sort. Givetvis får du hjälp i butiken att montera extraglaset utan extra kostnad.

[Läs mer]

produktbild
Trimma upp din iMac, så här gör du!
2021-02-15 00:00:00

Om din iMac börjar få några år på nacken och du uppgraderat systemet märker du att allt är långsamt. Snurrande badbollar och allt tar tid. Det beror på att du har en hårddisk istället för SSD i din iMac. Detta gäller även Fusion Drive som egentligt är en liten SSD-sticka som är formaterad tillsammans med en vanlig, separat hårddisk. Lämna in din iMac till Macdata för byte till 1TB SSD för 3.996 kr eller köp ett kit med allt du behöver av Macdata. Om du vill montera själv behöver du förutom trim-kitet en extern USB-adapter för din gamla hårddisk från 200 kr. Montera den inköpta SSDn i USB-adaptern, radera den för APFS med skivverktyget om du ska installera minst macOS X 10.14 Mojave eller nyare. Ladda hem ett nytt system från Appstore och välj att du ska installera på den externa SSDn. När detta är klart startar datorn upp på SSDn och du kan då välja att föra över informationen från den interna hårddisken. Sedan är det bara att montera. Kolla gärna instruktionen på www.ifixit.com. Börja med att sätta in skärverktyget längst ner i något av hörnen och föra upprepade gånger fram och tillbaka för att skära upp tejpen. Ta det försiktigt runt kameran. Använd sugkopparna för att lyfta glaset några centimeter och lossa de bägge kablarna. Strömkabeln genom att dra i kabeln bakåt och skärmkabeln genom att fälla upp låset. Dra bort tejpremsan längst ner för att kunna ta bort skärmen som du kan lägga i originalkartongen. Ta först bort alla tejprester från skärm och dator. Sätt gärna fast den nya tejpen men behåll skyddet på till sedan. Sätt in fast tejpen i nederkanten ännu. Lossa högtalaren och dra den något åt sidan. Skruva loss hårddiskbyglarna, lossa SATA-kablarna och ta bort hårddisken. Om du har en iMac 27" sätter du SSDn i 2,5/3,5-adaptern och monterar sensorkabeln. För iMac 21,5" så låter du bara SSDn ta hårddiskens plats. Montera tejpen i skärmens nederkant och lyft skärmen på plats. Sätt i de bägge kablarna. Sätt en vanlig tejpbit vid kameran för att stödtejpa skärmen. Anslut elkabeln och provstarta. Om allt funkar som det ska stänger du av datorn, tar bort stödtejpen, vinklar upp skärmen något så att du kan ta bort tejpskyddet från remsorna. Sätt ihop, fäst en tejpbit upp kameran för säkerhets skull och starta igen för att se att allt funkar som det ska. Tänk på att centrera skärmen när du sätter tillbaka den. Det ska inte vara något mellanrum mellan ram och nederkanten så du kan behöva pressa ned skärmen. Om du känner att du inte vill göra detta själv så gör Macdata jobbet åt dig!

[Läs mer]

produktbild
Frostat skal till nya MacBook 13"
2021-02-05 00:00:00

Nu finns skal i lager till nya MacBook Pro 13" och MacBook Air 13". Frostat genomskinliga i plast. På köpet ingår nu även ett silikonskydd för tangentbordet och ett genomskinligt plastskydd för skärmen. Skalet till MacBook Pro 13" passar även alla modeller från 2016 och nyare. Skalet till MacBook Air 13" passar alla Retina-skärmar. Givetvis finns skal och väskor till de flesta andra Mac-modeller. Inkl dammskydd till iMac med fickor för tangentbord och mus!

[Läs mer]

produktbild
Macdata har reservdelen Apple slutat leverera
2021-02-03 00:00:00

Om du har en MacBook Pro från 2014 kan du inte längre byta batteriet hos Apple Service eftersom slutat leverera reservdelar till den årsmodellen. Istället för att byta hela toppdelen med tangentbord och allt kan du köpa Apple originalbatteri direkt av Macdata. Montera själv eller anlita Macdata för att utföra arbetet. Macdata säljer även färdiga gör-det-själv-kit från Schweiziska LMP för hemmafixaren.

[Läs mer]