Tel: 08 - 24 81 90
Arne Beurlings torg 9B, Kista
info@macdata.se

Nyheter

produktbild
Behöver du installera gamla versioner av macOS?
2020-11-22 00:00:00

Om du inte kan eller vill installera Apples nya system Big Sur kan du hämta hem äldre versioner av macOS. macOS High Sierra 10.13, Mojave 10.14 och 10.15 Catalina kan hämtas direkt från App Store med installerade. När det gäller macOS Sierra 10.12, OS X El Capitan 10.11 och OS X Yosemite så hämtar du hem en fil som skapar en installerare. Det krävs att du startar din Mac med samma eller lägre version av det system du ska installera. Sedan klickar du på infolänken nedan och tar hem det system du vill installera. Ska systemet vara till en annan dator kan det vara bra att göra installationen till en tom extern startskiva. Om du ska installera 10.13 eller nyare så måste själva installationen göras på rätt maskin direkt eftersom även datorns hårdvara i övrigt uppgraderas. Du börjar då förslagsvis med att installera 10.12 på en extern enhet. Montera sedan denna enhet i rätt dator. Starta upp och ladda sedan hem 10.13 eller nyare. Macdata kan hjälpa dig med enheter som kan användas både internt och externt. Om det hänt något med din dator och du vill ha tillbaka samma system kan du prova med att hålla nere kommando och r-tangenterna vid uppstart. Radera startskivan och lägga in det nya systemet med på denna.

[Läs mer]

produktbild
Byt in. Byt upp. En tusenlapp till för inbytet
2020-11-19 00:00:00

Nu kan det vara dags att byta in din gamla Mac. Och Macdata betalar minst en tusenlapp mer för inbytet än Apple och andra återförsäljare. Inbytet ska vara i fint skick och komplett med allt som ingick när du en gång köpte den. Laddare, strömkabel, tangentbord och mus är några exempel. Macdata lämnar gärna en offert med inbyte.

[Läs mer]

produktbild
Hur stor skärm kan du ha till din Mac?
2020-11-18 00:00:00

Om du har en Mac med Mini Displayport (Mac 2015 eller äldre) så var Apples 27-tummare den största skärmen du kunde ha. Apple har slutat tillverka dessa skärmar men Philips levererar motsvarande skärmar. För att du ska slippa få allt lite suddigt och förstorat behöver du även en särskild adapter för 295 kr. Givetvis finns Philips 27-tummare att titta på i butiken. Det finns billigare 27-tummare med annan upplösning. Då blir bilden motsvarande 21,5-tum men förstorat. Samma effekt fås om skärmen ansluts med HDMI-kabel.

[Läs mer]

produktbild
Skillnaden mellan MacBook Air och Pro med M1?
2020-11-18 00:00:00

Apple har nu börjat leverera MacBook Air med M1-processorn. Givetvis så har Macdata en uppställd i butiken. Välkommen in om du vill titta på den. Men bara ett mindre sällskap i taget så klart. MacBook Air och MacBook Pro 13" levereras nu med M1-processorn och senaste operativsystemet Big Sur. Bägge har 8-kärnig processor. Grundmodellen MacBook Air med 256GB Flashlagring har dock endast 7-kärnig grafikprocessor. MacBook Air med 512GB flashlagring och MacBook Pro 13" har 8-kärnig grafikprocessor. Det som skiljer dessa modeller åt är batteritiden och utseendet på funktionstangenterna. Annars är prestandan densamma. Mac mini har också 8-kärnig grafikprocessor så prestandan är densamma.

[Läs mer]

produktbild
Bättre pris på AppleCare hos Macdata
2020-11-18 00:00:00

Macdata säljer AppleCare Protection Plan för Mac. AppleCare Protection Plan är en förlängning av garantin från ett till tre år och tre års support direkt från Apple istället för 3 månader. Apple själva säljer AppleCare+ och då ingår även en drulleförsäkring med självrisk och den produkten är momsbefriad. Men dyrare. Företag får dra av momsen ochprivatpersoner har ofta drulleförsäkring redan. AppleCare Protection Plan är mellan 500 kr och 1.000 kr billigare än AppleCare+. Företag som drar av momsen blir det ännu billigare. AppleCare Protection Plan kan köpas inom ett år från köptillfället av din Mac. Garantitiden är dock 3 år från datorns inköpsdatum. Varför Apple vill att små återförsäljare ska sälja AppleCare Protection Plan och inte AppleCare+ är oklart. Du tjänar som kund hos Macdata tusenlappar på detta!

[Läs mer]