Tel: 08 - 24 81 90
Arne Beurlings torg 9B, Kista
info@macdata.se

Nyheter

produktbild
Är det säkert att uppgradera nu?
2021-04-16 00:00:00

Macdata fick en fråga. Svaret kanske kan intressera flera. "Hej! Såg i ert nyhetsbrev att man kan uppgradera till gamla versioner. Jag har Mojave nu och tänkte bara uppgradera till Catalina. Är det värt det? Tidigare var det ju en massa strul me datorer som inte startade och en massa annat. Är det säkert nu att göra det? Eller ska jag låta bli?" Flera programtillverkare som Microsoft, Adobe, F-Secure med flera gör program som endast kan installeras eller uppdateras tre systemversioner bakåt. Det innebär att om du ska installera Office-paketet/Microsoft 365 på en Mac idag så är macOS X 10.14 Mojave det äldsta systemet som kan användas nu när macOS 11 Big Sur är det senaste. I höst kommer det väl en ny systemversion som vanligt och då kräver Microsoft att du ska ha maOS X 10.15 Catalina. Så du har egentligen inte så mycket val än att uppgradera till Catalina. Men. Förutom att din dator blir långsammare för varje systemuppgradering är inte dom nyare systemen gjorda för hårddiskar och Fusion drive. Har du en Mac mini eller iMac med hårddisk eller Fusion drive bör du byta ut dessa mot en SSD. Gör alltid en komplett backup först.

[Läs mer]

produktbild
Reunion 13 uppdaterat
2021-04-15 00:00:00

Släktforskningsprogrammet Reunion 13 uppdaterades idag. Du får frågan om uppdatering när du öppnar Reunion 13. Om du installerar uppdateringen så behöver du även den kompletterande och rättade svenska översättningsfilen som skickades ut separat till alla Reunion 13-kunder idag. Uppgradering till Reunion 13 från alla tidigare versioner kostar 896 kr. Fullversionen 1.396 kr. Detta är 200 kr billigare än tidigare och beror på det ideella arbete som lagts ner av Anders Hallin. Han ville hellre att programvaran skulle prissänkas än att få ersättning för arbetet.

[Läs mer]

produktbild
Apple presenterar nyheter på tisdag
2021-04-15 00:00:00

På tisdag kväll släpper Apple lite nyheter. Troligtvis kommer resten av Mac-familjen att byta från Intel till Apples egen processor. Det innebär nya iMac, MacBook Pro 16" och kanske även Mac Pro. Janne och Rainer får i så fall sina MacBook Pro 16" först av alla eftersom dom beställde redan före jul! Kom ihåg att köpa till AppleCare Protection Plan för att förlänga garantin från ett till tre år. Du kan köpa till AppleCare Protection Plan inom ett år från inköpsdatum. Notera att ingen drulleförsäkring ingår. Därav det lägre priset.

[Läs mer]

produktbild
Skärmstället som kompletterar
2021-04-09 00:00:00

Så här får du en komplett arbetsstation med din MacBook Ställ din skärm på Satechi Aluminium Monitor Stand. Anslut din MacBook med USB-C eller annan kabel. Tangentbord och mus är anslutna till skärmen sedan tidigare.

[Läs mer]

produktbild
Behöver du installera gamla versioner av macOS?
2021-04-01 00:00:00

Om du inte kan eller vill installera Apples nya system Big Sur kan du hämta hem äldre versioner av macOS. macOS High Sierra 10.13, Mojave 10.14 och 10.15 Catalina kan hämtas direkt från App Store med installerade. När det gäller macOS Sierra 10.12, OS X El Capitan 10.11 och OS X Yosemite så hämtar du hem en fil som skapar en installerare. Det krävs att du startar din Mac med samma eller lägre version av det system du ska installera. Sedan klickar du på infolänken nedan och tar hem det system du vill installera. Ska systemet vara till en annan dator kan det vara bra att göra installationen till en tom extern startskiva. Om du ska installera 10.13 eller nyare så måste själva installationen göras på rätt maskin direkt eftersom även datorns hårdvara i övrigt uppgraderas. Du börjar då förslagsvis med att installera 10.12 på en extern enhet. Montera sedan denna enhet i rätt dator. Starta upp och ladda sedan hem 10.13 eller nyare. Macdata kan hjälpa dig med enheter som kan användas både internt och externt. Om det hänt något med din dator och du vill ha tillbaka samma system kan du prova med att hålla nere kommando och r-tangenterna vid uppstart. Radera startskivan och lägga in det nya systemet med på denna.

[Läs mer]