Tel: 08 - 24 81 90
Ärvingevägen 17, Kista
info@macdata.se

Nyheter

produktbild
Köp en ny Mac & byt in din gamla
2019-02-14 00:00:00

Hör av dig till Macdata så får du råd om vilken Mac du behöver så att du inte köper för dyrt eller för begränsat. Hur får du mest för pengarna? Macdata betalar också lite extra för inbyten. 25-50% mer beroende på var man kollar. Som vanligt får du bäst betalt för en nyare Mac. T ex ska den klara att installera senaste versionen av mac Os (fr o m 2012) men det kan räcka med att den klarar förra versionen (fr o m hösten 2009). Macdata tar som vanligt hand om äldre Mac men kan inte betala något för dessa. Om du har en äldre iMac och vill fortsätta med den modellen så hamnar man på en iMac 27". Om du tänkt använda din Mac några år, även för standarduppgifter, så behöver du 16GB arbetsminne. 16GB arbetsminne kostar en del om du väljer iMac 21,5" så priset blir nästan detsamma som 27".

[Läs mer]

produktbild
Sug ur det sista ur din gamla Mac Pro
2019-02-14 00:00:00

Mac Pro från 2008 eller nyare börjar sjunga på sista versen. Om inte annat för att sista versionen av Mac OS som kan installeras är version 10.11. Snart finns inga aktuella program som klarar att köra denna version men ett tag till håller det. Montera en SSD på en av hårddiskplatserna mer än dubbleras prestandan i datorn. Om du istället sätter en SSD på ett PCIe-kort internt så mer än dubbleras prestandan ytterligare. Macdata har adaptrar, SSD och minnen till Mac Pro 2008-2012.

[Läs mer]

produktbild
Samsung Portable SSD X5 Thunderbolt 3
2019-01-30 00:00:00

Samsungs nya externa lagringsenhet med Thunderbolt 3 är kraftfull. Skriv och läshastigheten är 2100 resp 2800 MB/s. Jämförelsevis ligger en intern hårddisk på runt 100 och en intern, vanlig SSD på upp till 550. Samsung X5 fungerar lika bra som startskiva till din nya Mac. Din dator behöver ha Thunderbolt 3 och minst Mac OS X 10.12. Kabel ingår.

[Läs mer]

produktbild
Restparti Mac mini (uppdaterat)
2018-12-17 00:00:00

Macdata har köpt in ett antal fabriksnya Mac mini med 4GB arbetsminne och 500GB hårddisk för att kunna tillhandahålla en billig dator. Modellen ersattes i höstas med nya som kostar nästan det dubbla. Macdata har dock bytt ut hårddisken mot en SSD på några exemplar. Detta kompenserar prestandasänkningen med 4GB arbetsminne. Mac mini är en Mac utan tangentbord, mus och skärm. Från början bl a avsedd för att få PC-användare att till ett lågt pris kunna byta till Mac och använda befintliga tillbehör. Annars har Macdata prisvärda tangentbord, möss och skärmar för någon hundralapp.

[Läs mer]

produktbild
iCloud, DropBox eller Time Machine?
2018-12-05 00:00:00

Personligen anser jag att Time Machine är bäst för säkerhetskopiering oavsett om det är till en extern hårddisk eller Time Capsule. Du kan antingen återställa en fil som saknas eller skadas från backup eller återställa en dator till en tid så allt fungerade. iCloud har en synkfunktion som gör att allt du har på skrivbordet och i mappen Dokument hamnar i iCloud. Har du flera datorer med samma Apple-ID så synkas dessa. Där ligger den stora fördelen. Problemet är mest att denna funktion är förvald när du uppdaterar ditt system och att många bara klickar OK. Problem kan även uppstå om du har begränsat med lagringsutrymme lokalt. Däremot så tycker jag att funktionen där Bilder kopieras är bra. Det är det som de flesta privatpersoner är ute efter. DropBox används som filhanterare där flera användare har tillgång till samma filer. Time Capsule har utgått ur Apples sortiment men Macdata har fåtal kvar i lager. Finns ingen likadan ersättare. Antagligen vill Apple att man ska använda sig av iCloud istället. Om du väljer hårddisk bör de be om att hårddisken görs iordning för Time Machine.

[Läs mer]