Tel: 08 - 24 81 90
Arne Beurlings torg 9B, Kista
info@macdata.se

Nyheter för January 2021

produktbild
Så här uppgraderar du din MacBook från 2013 eller nyare
2021-01-29 00:00:00

Om du har en MacBook Pro eller Air med vanlig USB-port kan du faktiskt uppgradera "hårddisken" (i artikeln kallat flashminne) till en som är både större och snabbare. OWC Aura Pro X2 är ett flashminne med 240GB, 480GB, 1TB eller 2TB utrymme. OWC Aura Pro X2 finns som komplett kit med USB-adapter för det gamlaflashminnet och två mejslar. En pentalobe-mejsel för att ta bort bottenplattan och Torx 5-mejsel för själva flashminnet. Notera skruvarnas placering. Dom kan vara olika långa. OWC Aura Pro X2 finns också att köpa separat utan tillbehör. Innan du börjar måste datorn vara uppgraderad till macOS X 10.13 eller nyare. Börja med att ladda hem ett nytt system från AppStore men avbryt istället för att göra installationen. Stäng av datorn. Ta bort bottenplattan. Det rekommenderas att du lossar batterikontakten så att inte datorn är strömförande. Byt flashminnet. Sätt tillbaka locket. Kom ihåg att sätta tillbaka batterikontakten om du lossat den. Sätt det gamla flashminnet i USB-adaptern och anslut till datorn. Håll nere alternativ-tangenten vid uppstart och välj det gamla flashminnet som startskiva. Starta Skivverktyg som finns i programmappens verktygsmapp. Markera OWC flashminne och radera (formatera) för APFS (översta valet). Om du ska installera High Sierra ska du dock välja journalförd. Avsluta Skivverktyg och öppna programmappen. Öppna Installera macOS som du laddade hem tidigare, välj att installera på OWC flashminne och gör färdigt installationen. När installationen är klar startas datorn om med det nya flashminnet som startskiva. När du valt språk och nätverk kan du välja att föra över informationen från det gamla flashminnet. Låt datorn räkna ut vad som ska överföras och hur mycket plats det tar innan du fortsätter. Filöverföringen kan ta en stund. När allt är klart så startar datorn både snabbare och med mer tillgängligt lagringsutrymme! Lägg den externa disken åt sidan så länge så är det bara att börja arbeta. Om allt funkar som det ska kan du efter låt säga en månad radera den externa enheten som journalförd med skivverktyget. På köpet har du nu en extern SSD för filöverföring som är upp till 6x snabbare än en extern hårddisk. OWC Aura Pro X2 passar MacBook Pro från sent 2013 till 2015 och MacBook Air från 2013 (men inte Retina). OWC Aura Pro X2 passar även iMac från 2013 och nyare (men inte late 2015) samt Mac Pro 2013. Installationskitet skiljer sig dock åt lite. I samband med köp av OWC Aura Pro X2 kan du köpa ett USB-minne med macOS installation på till självkostnadspriset 200 kr. Macdata kan göra hela arbetet på din dator för 1.250 kr. MacBook Pro från 2016 eller nyare eller MacBook Air Retina kan inte uppgraderas internt. Det går inte att uppgradera arbetsminnet på bärbara Mac från 2013 eller nyare.

[Läs mer]

produktbild
Big Sur-installation på USB-minne
2021-01-29 00:00:00

När du köper hårddisk, flashminne eller SSD till din Mac kan du även köpa ett USB-minne med systeminstallation till självkostnadspriset 200 kr. Det är du som användare och ägare till en Mac som äger rätten till systemet. Macdata hjälper dig bara med hanteringen.

[Läs mer]

produktbild
Större startskiva i nyare Mac
2021-01-24 00:00:00

Nu kan du enkelt få en större startskiva i din Mac med Thunderbolt 3. Köp OWC Envoy Express med förmonterad M.2 SSD på t ex 1TB. Installera system och för över allt från den interna disken till en nya externa utan att förlora prestanda. Den nya externa disken kan fästas med magnet på din Mac. Denna lösning fungerar med MacBook Pro fr o m 2016, MacBook Air Retina, Mac mini fr o m 2018 och nyare samt iMac fr o m 2017. I de fall iMac har en hårddisk kan denna ersättas av en intern SATA SSD som då blir 6x snabbare. En extern M.2 SSD är 15x snabbare än hårddisken.

[Läs mer]

produktbild
Philips USB-C bredskärm med kamera levereras
2021-01-20 00:00:00

Äntligen har Philips nya bredare 34-tummare kommit in på lager igen. Beställde i oktober. Philips nya 34-tummare är bredare, ungefär 1,5 gånger Apple 27-tumsskärmar. Den ansluts med USB-C vilket innebär att när du ansluter din bärbara dator så laddas den samtidigt med upp till 90W. Skärmen har 4 vanliga USB-portar. Skärmen kan delas med flera datorer så därför kan det vara bra att ansluta tangentbord och mus direkt till skärmen. Skärmen har även inbyggt fast nätverk. Skärmen har en inbyggd webcam med 2.0 megapixel FHD-kamera med mikrofon. Om du vill ha mer info går du till artikeln på macdata.se och laddar hem produktbladet.

[Läs mer]

produktbild
Ännu snabbare SSD
2021-01-18 00:00:00

OWC Envoy Express är en adapter för M.2 NVME SSD för Thunderbolt 3. NVME SSD är en SSD men som ser ut som ett kort istället för en hårddisk. Montera ett 1TB M.2-kort i OWC Envoy Express så kan du starta en Mac med Thunderbolt 3 lika snabbt som om det vore monterat internt. Inbyggd Thunderbolt 3-kabel och en magnethållare så att du kan fästa den på baksidan av din iMac, Mac mini eller MacBook.

[Läs mer]

produktbild
Förekom problemet på din nya Mac
2021-01-16 00:00:00

Ibland kan det bli problem med filöverföringen till en ny Mac. Därför rekommenderar Macdata att du först uppdaterar systemet på en ny Mac med M1-processor för att undvika större fel. Starta up din nya Mac M1 och skapa ett nytt tillfälligt konto. Använd inte samma namn som det konto du ska överföra. Uppdatera sedan systemet till senaste version innan du öppnar programmet Flyttassistenten och för över allt från din gamla Mac.

[Läs mer]