Tel: 08 - 24 81 90
Arne Beurlings torg 9B, Kista
info@macdata.se

Nyheter för November 2020

produktbild
Nu läggs företagspaket till automatiskt
2020-11-30 00:00:00

När du beställer från macdata.se är frakten 60 kr. Paket hämtas då på utlämningsställe. Om beställaren är ett företag och kan ta emot paket hela dagen utan avisering finns det en ruta för detta att kryssa i. Då ändras fraktpriset till 160 kr med moms och paketet körs ut som företagspaket. Om privatperson kryssar i företagsadress brukar budföretaget ändå köra paketet till utlämningsställe.

produktbild
Byt in. Byt upp. En tusenlapp till för inbytet
2020-11-19 00:00:00

Nu kan det vara dags att byta in din gamla Mac. Och Macdata betalar minst en tusenlapp mer för inbytet än Apple och andra återförsäljare. Inbytet ska vara i fint skick och komplett med allt som ingick när du en gång köpte den. Laddare, strömkabel, tangentbord och mus är några exempel. Macdata lämnar gärna en offert med inbyte.

[Läs mer]

produktbild
Hur stor skärm kan du ha till din Mac?
2020-11-18 00:00:00

Om du har en Mac med Mini Displayport (Mac 2015 eller äldre) så var Apples 27-tummare den största skärmen du kunde ha. Apple har slutat tillverka dessa skärmar men Philips levererar motsvarande skärmar. För att du ska slippa få allt lite suddigt och förstorat behöver du även en särskild adapter för 295 kr. Givetvis finns Philips 27-tummare att titta på i butiken. Det finns billigare 27-tummare med annan upplösning. Då blir bilden motsvarande 21,5-tum men förstorat. Samma effekt fås om skärmen ansluts med HDMI-kabel.

[Läs mer]

produktbild
Vad skiljer nya MacBook Air från Pro och Mac mini?
2020-11-18 00:00:00

Apple har nu börjat leverera MacBook Air, Pro och Mac mini med M1-processorn. Mac mini, MacBook Air och MacBook Pro 13" levereras nu med M1-processorn och senaste operativsystemet Big Sur. Bägge har 8-kärnig processor. Grundmodellen MacBook Air med 256GB Flashlagring har dock endast 7-kärnig grafikprocessor. MacBook Air med 512GB flashlagring, Mac mini och MacBook Pro 13" har 8-kärnig grafikprocessor. Det som skiljer MacBook Air och MacBook Pro åt är batteritiden och utseendet på funktionstangenterna. Annars är prestandan densamma. Mac mini har också 8-kärnig grafikprocessor så prestandan är densamma. Du behöver dock komplettera med skärm, tangentbord och mus. Macdata kan lämna förslag på detta.

[Läs mer]

produktbild
Bättre pris på AppleCare hos Macdata
2020-11-18 00:00:00

Macdata säljer AppleCare Protection Plan för Mac. AppleCare Protection Plan är en förlängning av garantin från ett till tre år och tre års support direkt från Apple istället för 3 månader. Apple själva säljer AppleCare+ och då ingår även en drulleförsäkring med självrisk och den produkten är momsbefriad. Men dyrare. Företag får dra av momsen ochprivatpersoner har ofta drulleförsäkring redan. AppleCare Protection Plan är mellan 500 kr och 1.000 kr billigare än AppleCare+. Företag som drar av momsen blir det ännu billigare. AppleCare Protection Plan kan köpas inom ett år från köptillfället av din Mac. Garantitiden är dock 3 år från datorns inköpsdatum. Varför Apple vill att små återförsäljare ska sälja AppleCare Protection Plan och inte AppleCare+ är oklart. Du tjänar som kund hos Macdata tusenlappar på detta!

[Läs mer]

produktbild
M1 och Big Sur
2020-11-11 00:00:00

Imorgon torsdag släpps Apples nya operativsystem Big Sur (Mac OS 11) och nästa vecka kommer de första nya datorerna med Apples nya, egna processor M1. Apples nya processor M1 är här. Apple inledde gårsdagkvällens event med att presentera den nya M1-processorn, Apple Silicon, som finns i de nya Mac-datorerna. Fantastisk prestanda och drar mindre energi och längre batteritid på köpet. Bättre säkerhet än tidigare och M1 är optimerat för att ge den nya versionen av Mac OS, Big Sur bättre prestanda. Det blir mer likt en iPad eller iPhone med omedelbar uppväckning från viloläge. Med macOS Big Sur blir världens mest avancerade operativsystem för datorer ännu snyggare och mer kraftfullt. Upplev Mac fullt ut med en ny elegant design. Använd nya Safari, som har fått sin största uppgradering någonsin. Upptäck de nya funktionerna i Kartor och Meddelan­den. Och få ännu större insyn i hanteringen av din integritet. Vad är då Macdatas rekommendation? Se till att du på en extern hårddisk har gjort en Time Machine säkerhetskopia, klonat din startskiva, eller i alla fall anslutit dig till iCloud Drive så att alla bilder, dokument och skrivbord finns i molnet. Om du installerar det nya systemet direkt så kommer du att märka att allt kanske inte riktigt fungerar eftersom omvärlden inte hängt med. Om du klarar det så kanske du ska vänta till julen. Saker hinner komma på plats och du har tid att fixa till saker som går snett. Den försiktige väntar med att uppgradera till sommaren så att allt hinner fixas innan nästa version kommit. Om du inte redan har uppgraderat till förra systemet Catalina bör du nog göra det. Idag. Innan nya systemet kommer.

[Läs mer]

produktbild
Ny Facebook-grupp för Reunion-användare
2020-11-11 00:00:00

Anders Hallin som gjort översättningen av nya Reunion 13 har skapat en Facebook-grupp för Reunion-användare. Så här skriver han: "För att svenska släktforskare ska kunna utnyttja Reunion maximalt så behövs en svensk översättning, och jag tog på mig det jobbet till nya Reunion 13. Någon svensk användargrupp/användarforum finns inte, och då supporten för Reunion på DIS upphört, så har det nu skapats en Facebook-grupp som kan ge tips och visa trix. Där kan även gruppmedlemmar hjälpa varandra när någon fastnat i Reunions alla funktioner. Som översättare av Reunion 13 har jag även ett intresse att få kunskap om någon hittar fel i programmet. Fel som behöver rättas till.

Gå till Facebookgruppens sida www.facebook.com/groups/434632451268844/ eller sök på gruppens namn: Reunion - släktprogram för Mac - svenskt användarforum. Där kan du ansöka om medlemsskap och därefter kan du delta i diskussioner och ställa frågor. Anders Hallin, Reunionanvändare"

[Läs mer]

produktbild
MacBook Air. Kraften är lätt att bära.
2020-11-10 00:00:00

MacBook Air blev den första att presenteras av Apples nya Mac’s med egenutvecklade processorn M1. Utsidan är sig lik men insidan skiljer sig främst genom den nya M1-processorn som snabbar upp cpu-fronten och grafiken. Ingen fläkt, snabbare lagring och en utökad batteritid. Instegsmodellen förväntas börja på ca 12 495 inkl moms och leverans-start är beräknad till mitten av nästa vecka. "Med Apple M1-chippet har vår tunnaste, lättaste bärbara dator gjorts om från grunden. Upp till 3,5 gånger snabbare processor, upp till 5 gånger snabbare grafik­processor och med vår mest avancerade Neural Engine för upp till 9 gånger snabbare maskin­inlärning. Dessutom med den längsta batteritiden någonsin på en MacBook Air och en tyst design utan fläktar. Så mycket kraft har aldrig varit så enkel att bära med sig. Superladdad med Apple M1-chippet"

[Läs mer]

produktbild
MacBook Pro 13 tum. Ett fullblodsproffs.
2020-11-10 00:00:00

Apple passade även på att lansera MacBook Pro 13” med den nya M1-processorn. Den yttre designen skiljer sig knapp mot senaste modellen men på insidan händer det saker. Med en 8-kärning M1-processor blir den nästan 3ggr snabbar än sin föregångare. Batteritiden är förbättrad och ska klara upp till 17 timmars surf och 20 timmars videotittande. Naturligtvis en hel del andra förbättringar i webkameran, mikrofonerna, högtalare och bildsignalprocessorn. Pris från ca 15 995 inkl moms. Leveransstart är beräknad till mitten av nästa vecka. Med Apples M1-chip får 13-tums MacBook Pro otrolig hastighet och kraft. Den har upp till 2,8 gånger snabbare processor och upp till 5 gånger snabbare grafik. Den har vår mest avancerade Neural Engine för upp till 11 gånger snabbare maskin­inlärning. Och den har upp till 20 timmars batteritid – bäst av alla Mac-datorer någonsin. Kort sagt, det är vår populäraste bärbara dator för proffs, fast nu på en helt ny nivå. Superladdad med Apple M1-chippet Modeller med M1-chippet kommer 17 november. Finns i silver och rymdgrå.

[Läs mer]

produktbild
Mac mini. Nu förändras allt. På insidan.
2020-11-10 00:00:00

MacMini vill inte vara sämre och utrustas också med M1-processorn. Grafiken är sex gånger snabbare och prestandan är tre gånger snabbare än sin föregångare. Energieffektivare och portarna på baksidan finns kvar för stöd för tex thunderbolt, HDMI och USB4. Priset förväntas börja på 8 495 kr inkl moms. Leveransstart beräknas till i mitten av nästa vecka. "Apple M1-chippet tillför en helt ny dimension till vår mest mångsidiga stationära dator. Med upp till tre gånger snabbare processor. Upp till sex gånger snabbare grafik. Och vår mest avancerade Neural Engine för upp till 15 gånger snabbare maskin­inlärning. Snart kan du jobba, spela och skapa på Mac mini med fart och kraft bortom din vildaste fantasi. Superladdad med Apple M1-chippet"

[Läs mer]

produktbild
USB-C dockningsstation nu 100W
2020-11-07 00:00:00

Deltacos USB-C 6-portars dockningsstation som ger din MacBook tillbaka alla portar du är van vid klarar nu 100W. Det innebär att den till skillnad från andra modeller och märken även klarar av både MacBook Pro 15" och 16" utan att bli överhettad. Anslut dongeln till porten för USB-C på din MacBook och laddkabeln direkt till dongeln. Du har sedan två vanliga USB-portar, HDMI, ethernet och SD-kortplats. Dongeln väger 85 gram och finns förutom rymdmått även i silver. Det finns även en 36 gramsvariant som ansluts direkt på de bägge portarna för USB-C. Den saknar dock ethernet.

[Läs mer]

produktbild
iPhone 12 mini kan förbeställas idag
2020-11-06 00:00:00

"Lilla" iPhone kan förbeställas fr o m idag klockan två. Säljstart samtid nästa fredag. Likadan som iPhone 12 men mindre, 5,4". Jämförelsevis så är iPhone 6/7/8/SE 4,7". 5G och nya A14-processorn, Cheramic Shield på framsidan och förstärkt med Magsagfe för bättre trådlös laddning som dom andra nyheterna. Eller som Apple skriver: "iPhone 12 mini är världens minsta, tunnaste och lättaste 5G-mobil. Utrustad med A14 Bionic, det snabbaste chippet i en smartphone. Nytt system med dubbla kameror. Och en kristallklar Super Retina XDR-skärm".

[Läs mer]

produktbild
iPhone 12 Pro Max kan förbeställas idag
2020-11-06 00:00:00

Idag går det att förbeställa iPhone 12 Pro Max från klockan två. Säljstart samma tid nästa fredag. Den stora telefonen är 6,7" vilket är 0,2" större än föregångaren 11 Pro Max. Jämförelsevis är vanlig iPhone 12 Pro 6,1" och iPhone 11 Pro 5,8". 5GB, kamera med inspelning av HDR-video och LiDAR-teknik för porträtt i nattläge, snabbare autofokus i svagt ljus. Eller för att citera Apples reklamtext: "iPhone 12 Pro Max. Supersnabbt 5G. A14 Bionic, det snabbaste chippet i en smartphone. Ett proffskamerasystem som tar suveräna bilder i svagt ljus. Och en större Super Retina XDR-skärm. Det är ett stort kliv framåt".

[Läs mer]

produktbild
HomePod mini
2020-11-06 00:00:00

I samband med att det går att förboka iPhones så kommer en HomePod mini. Ber att få återkomma om pris ochtillgänlgihet. Trots att den bara är 8,3 cm hög är HomePod mini fullmatad med innovativ teknik och avancerad mjukvara som bäddar för en fyllig och detaljrik ljudupplevelse. HomePod mini är kompatibel med Apple Music, poddar och radiostationer. Inom några månader tillkommer fler populära musiktjänster. Har man flera HomePod mini-högtalare kan streama musik eller poddar till flera rum, perfekt synkat. Man kan man även lyssna i stereo med stor ljudbredd genom att placera två högtalare i samma rum. De smarta Siri-funktionerna bidrar till att HomePod mini kan ge iPhone-kunder en personlig och djupt integrerad upplevelse. Siri kan avgöra vem det är som talar och anpassa musik och poddar utifrån vad den personen gillar, samt uppfylla individuella önskemål om att till exempel kolla meddelanden eller kalenderhändelser. När du lyssnar på musik på iPhone kan du välja att placera enheten nära HomePod mini och sömlöst övergå till att lyssna via högtalaren utan att missa en enda takt. Med HomePod mini blir det ännu enklare att styra smarta tillbehör i hemmet. Och familjemedlemmar kan snabbt och enkelt kommunicera med varandra i hemmet via den nya intercom-funktionen. HomePod mini är designad från grunden med syftet att hålla personlig information skyddad och privat.

produktbild
Ny uppdatering av Reunion
2020-11-04 00:00:00

I dagarna skickades en ny uppdatering av Reunion 13 på svenska ut. Förra uppdateringen fixade hjälpmenyn. De olika valen i hjälpmenyn länkar nu till dom engelska sidorna. Denna uppdateringar fixar lite småfel.Om du är osäker på om installationen har utförts korrekt Kan du i menyn Reunion välja Om Reunion. Klicka på Information på översättningsfil... Om informationen är på svenska så har du gjort rätt. Bortse från datumet och versionsnumret vilket fått flera att fundera. Om du får problem så slänger du Reunion 13-programmet , laddar hem och installerar detta på nytt.Släng översättningsfiler från Hämtade filer eller Skrivbordet och installera sedan översättningsfilen igen.

[Läs mer]

produktbild
iMac med mycket minne till bättre pris!
2020-11-02 00:00:00

Spara många tusenlappar när du köper en iMac 27" med mycket minne från Macdata. Samma dator, minne och minst samma kvalitet. Men till lägre pris. Priserna anger mer vilken marginal Apple har på sina produkter. Utnyttja att Macdata har decennier av Mackunskap och inköpserfarenhet! Förslag till modell är iMac 27" med 32+8GB minne och 1TB SSD. Andra varianter finns. Besparingen att handla av Macdata på denna variant är nästan 5.000 kr.

[Läs mer]

produktbild
iPhone 12. Mycket mer än snabbare
2020-11-02 00:00:00

5G-hastighet. A14 Bionic – det snabbaste chippet i en smart­phone. En OLED-skärm från kant till kant. Ceramic Shield med fyra gånger bättre skydd mot tappskador. Och nattläge på alla kameror. iPhone 12 har verkligen allt – i två perfekta storlekar. iPhone 12 levereras nu. iPhone 12 mini kan förbeställas från 6 november och börjar levereras 13 november.

[Läs mer]