Tel: 08 - 24 81 90
Arne Beurlings torg 9B, Kista
info@macdata.se

Nyheter för April 2021

produktbild
AirTag. Glöm att du brukar tappa bort saker
2021-04-29 00:00:00

Nu är Apples prylhittarbricka här och tanken är att du ska använda Apple Airtag på dina prylar för att sedan hålla koll på dem med hjälp av din iPhone, Mac eller iPad. Find my (hitta min) appen hjälper dig med det. Till Airtagen kommer även den del tillbehör som ett litet fodral i läder och andra material. Säljstart fredag 30/4

[Läs mer]

produktbild
Apple TV 4K. Ett nytt sätt att se på tv.
2021-04-29 00:00:00

Ny modell av Apple TV 4K med ny fjärrkontroll och kraftfull A12 Bionic processor. 4K HDR i hög bildhastighet ger en mjuk och skarp bild med mer realistiska färger och fler detaljer. Spelen blir mer realistiska med A12 Bionic och bildbalansen kan styras med hjälp av din iPhone. Siri Remote har en pekkompatibel tryckplatta för exakt kontroll. Lagringskapacitet 32GB & 64 GB. Säljstart 30 april och leverans beräknas till mitten/slutet av maj.

[Läs mer]

produktbild
Macdata har skrivare för leverans
2021-04-27 00:00:00

Det är just nu stora problem att få fram skrivare. Komponentbrist under Corona ger leveranstider på flera månader. Macdata har lagt in beställningar på pall med skrivare av olika sorter. Det som finns på lager för omgående leverans idag är Brother MFC-J6530DW. En bläckstråleskrivare som kan skriva dubbelsidigt, skanna och faxa i både A4- och A3-format. Trådbunden och trådlös utskrift, även från iPhone. Stort pappersfack och låga utskriftskostnader. Den svarta bläckpatronen för 500 kr klarar 3.000 utskrifter.

[Läs mer]

produktbild
Byt in din gamla Mac
2021-04-26 00:00:00

Macdata byter in din gamla Mac. Du får mest i inbyte för modeller som klarar Big Sur dvs 2014 års modeller eller nyare. Du kan även byta in äldre modeller som klarar Catalina dvs 2014 och 2013 års modeller. Om du har en Mac som är från 2011 eller äldre tar Macdata hand om din gamla dator utan kostnad. Hårddisken raderas i några timmar på ett säkert sätt så att din information kommer i fel händer. Datorn görs iordning och trimmas om möjligt för så att den kan komma till användning igen. Repareras, mer minne, montering av SSD och större hårddisk etc.I vissa fall skrotas datorn för reservdelar och hamnar helt eller delvis på en återvinningsstation.

produktbild
Apple lanserar ny iPad Pro
2021-04-22 00:00:00

Nya iPad pro har utrustats med M1 och stöd för 5G. Det är samma processor som i de senaste Mac-modellerna. Den uppdaterade grafikprestandan ökar kvaliteten vid videoredigering och när du spelar spel. Ny högupplöst liquid retinaskärm, 5g-stöd, USB-C, bättre kameror, 4 högtalare, längre batteritid och upp till 2TB lagring. Säljstart är 30 april och leveranser påbörjas under andra halvan av maj.

[Läs mer]

produktbild
Apple lanserar iMac 24"
2021-04-21 00:00:00

Nya iMac 24" får en helt ny platt och mer kantig design som påminner om en iPad Pro och kommer i sju olika färgval. Och inte minst så blir det såklart M1 chip. Hela datorn är endast något tjockare än en iPad och får ett kantigare stativ än tidigare. Nytt kraftfullt högtalarsystem och en uppdaterad webbkamera. Ny design på mus och tangentborden som även innehåller touch ID. Kan beställas från 30 april och leveranser påbörjas under andra halvan av maj. Grundmodellen med 7-kärnig grafikprocessor levereras med det vanliga Apple Magic Tangentbord. Den 8-kärniga modellen levereras med nya Apple Magic Tangentbordet som har touch ID. Precis som tidigare M1:or är inte minnet uppgraderingsbart men kan beställas 16GB arbetsminne och 1TB SSD.

[Läs mer]

produktbild
Rätt mängd minne till iMac 2020
2021-04-20 00:00:00

Om du uppgraderar minnet på din iMac modellår 2020 och vill ha bästa prestanda bör alla minnen ha samma kapacitet och hastighet. Vid leverans från Apple har en iMac vanligt 8GB minne dvs två stycken 4GB med två lediga platser. Macdata har billiga 8GB-kit för 500 kr så att du får totalt 16GB. Om du vill ha mer minne bör du köpa fyra stycken. Om du köper två stycken byter du ut befintliga minnen. Om du har en iMac från 2019 eller äldre spelar detta ingen roll. Om du stoppar i mer minne så ska dom storleksmässigt sitta ihop för att sänka prestandan. Om du t ex köper två stycken 8GB-minnen och har två stycken 4GB minne monterat sedan tidigare så sätter du de nya 8GB:arna på plats 1 och 2 och flyttar 4GB:arna till plats 3 och 4 (från plats 1 och 3). Läs mer på https://support.apple.com/sv-se/HT201191

[Läs mer]

produktbild
Har Macdata verkligen nya originalbatterier?
2021-04-19 00:00:00

Börjar dagen med ytterligare en kundfråga om hur Macdata kan ha originalbatterier när ingen annan har: "Hej! Jag är ute efter ett nytt batteri till vår 10 år gamla ”reserv” MacBook och hittade ett hos er. Datorn funkar i övrigt bra och är rejält uppgraderad under åren, så jag skulle gärna skaffa ett originalbatteri. Jag började därför med att kontakta Apple, som sa att de inte sålt batterier till denna modell på flera år och att på den tiden fanns inte reservdelar att köpa hos någon annan än Apple och därför är eventuella batterier jag hittar idag inte original från Apple, oavsett vad det står. Ett lite märkligt uttalande, tycker jag. Jag är beredd att betala en extra slant för rätt batteri, eftersom många av de kopior som säljs har dåliga prestanda och kan anses osäkra. Jag har därför några frågor: Kan ni kommentera svaret jag fick från Apple och hur det kommer sig att ni kan ha ett nytt originalbatteri? Kan du se tillverkningsdatum och lämnar ni garanti på att datorns program för batterihälsa kommer att visa att kapaciteten är vad den ska vara och att batteriet är nytt, utan cykler?"

Hej! Jag försöker göra saker som inga andra återförsäljare gör eller kan erbjuda. Macdata köper direkt från Kina. Den kinesiska distributören köper in från samma tillverkare som Apple. Särskilt nu när Apple inte köper in dessa längre.Apple tillverkar inga batterier. Dom designar datorer och även batterierna till dessa. Sedan tillverkas delar som bl a batteriet och sätts ihop till en Mac. Jag lämnar samma garanti som Apple på batterier och servicedelar dvs 3 månader. Apple har avtal med några Service center. Enligt det avtalet får dom inte sälja batteriet utan att installera det. Även om Macdata har varit service center så har Macdata för liten verksamhet för att få vara det idag. Macdata har därför inga avtal som begränsar vad som får säljas eller hur detta ska göras. Du kan lätt se att det är ett originalbatteri efter att du monterat. Eller kolla vilket märke ditt batteri har idag. I Apple-menyn väljer du Om denna dator. Välj Systemrapport. Klicka på ström. Under batteriinformation står hur många laddcykler batteriet har(noll eller ett om det är nytt) och framför allt tillverkare. Min MacBook Pro Retina har ett batteri från DSY. Du kanske har SMP som tillverkare av ditt batteri. Macdata har även batterier som Apple eller andra aldrig sålt separat. I nyare modell limmas batteriet så att du måste byta även hela överdelen inklusive trackpad och tangentbord.

[Läs mer]

produktbild
Är det säkert att uppgradera nu?
2021-04-16 00:00:00

Macdata fick en fråga. Svaret kanske kan intressera flera. "Hej! Såg i ert nyhetsbrev att man kan uppgradera till gamla versioner. Jag har Mojave nu och tänkte bara uppgradera till Catalina. Är det värt det? Tidigare var det ju en massa strul me datorer som inte startade och en massa annat. Är det säkert nu att göra det? Eller ska jag låta bli?" Flera programtillverkare som Microsoft, Adobe, F-Secure med flera gör program som endast kan installeras eller uppdateras tre systemversioner bakåt. Det innebär att om du ska installera Office-paketet/Microsoft 365 på en Mac idag så är macOS X 10.14 Mojave det äldsta systemet som kan användas nu när macOS 11 Big Sur är det senaste. I höst kommer det väl en ny systemversion som vanligt och då kräver Microsoft att du ska ha maOS X 10.15 Catalina. Så du har egentligen inte så mycket val än att uppgradera till Catalina. Men. Förutom att din dator blir långsammare för varje systemuppgradering är inte dom nyare systemen gjorda för hårddiskar och Fusion drive. Har du en Mac mini eller iMac med hårddisk eller Fusion drive bör du byta ut dessa mot en SSD. Gör alltid en komplett backup först.

[Läs mer]

produktbild
Apple presenterar nyheter på tisdag
2021-04-15 00:00:00

På tisdag kväll släpper Apple lite nyheter. Troligtvis kommer resten av Mac-familjen att byta från Intel till Apples egen processor. Det innebär nya iMac, MacBook Pro 16" och kanske även Mac Pro. Janne och Rainer får i så fall sina MacBook Pro 16" först av alla eftersom dom beställde redan före jul! Kom ihåg att köpa till AppleCare Protection Plan för att förlänga garantin från ett till tre år. Du kan köpa till AppleCare Protection Plan inom ett år från inköpsdatum. Notera att ingen drulleförsäkring ingår. Därav det lägre priset.

[Läs mer]

produktbild
Skärmstället som kompletterar
2021-04-09 00:00:00

Så här får du en komplett arbetsstation med din MacBook Ställ din skärm på Satechi Aluminium Monitor Stand. Anslut din MacBook med USB-C eller annan kabel. Tangentbord och mus är anslutna till skärmen sedan tidigare.

[Läs mer]

produktbild
Behöver du installera gamla versioner av macOS?
2021-04-01 00:00:00

Om du inte kan eller vill installera Apples nya system Big Sur kan du hämta hem äldre versioner av macOS. macOS High Sierra 10.13, Mojave 10.14 och 10.15 Catalina kan hämtas direkt från App Store med installerade. När det gäller macOS Sierra 10.12, OS X El Capitan 10.11 och OS X Yosemite så hämtar du hem en fil som skapar en installerare. Det krävs att du startar din Mac med samma eller lägre version av det system du ska installera. Sedan klickar du på infolänken nedan och tar hem det system du vill installera. Ska systemet vara till en annan dator kan det vara bra att göra installationen till en tom extern startskiva. Om du ska installera 10.13 eller nyare så måste själva installationen göras på rätt maskin direkt eftersom även datorns hårdvara i övrigt uppgraderas. Du börjar då förslagsvis med att installera 10.12 på en extern enhet. Montera sedan denna enhet i rätt dator. Starta upp och ladda sedan hem 10.13 eller nyare. Macdata kan hjälpa dig med enheter som kan användas både internt och externt. Om det hänt något med din dator och du vill ha tillbaka samma system kan du prova med att hålla nere kommando och r-tangenterna vid uppstart. Radera startskivan och lägga in det nya systemet med på denna.

[Läs mer]